Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953) is een Vlaamse schrijver van met name jeugdboeken. Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en werd uiteindelijk postbode. Tegenwoordig is hij voltijds schrijver.
Dirkbracke.books.JPG
Voor hij zijn eerste boek Steen schreef, had Dirk Bracke zijn schrijfkunst al uitgeprobeerd op een paar Vlaamse Filmpjes. Met Blauw is bitter zette hij de toon voor zijn verdere werk waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd.

Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven, zodat hij zijn werk een journalistieke toets kan meegeven. Zo had hij voor Het engelenhuis maandenlang gesprekken met ge´┐Żnterneerde meisjes in de gesloten instelling De Zande in Beernem. Voor Black reed hij mee met politiepatrouilles door Brussel om inzicht te krijgen in de wereld van de jeugdbendes. Bracke tracht ervoor te zorgen dat elk verhaal - hoe hard en wreed ook - de lezer achterlaat met een positief gevoel.

Dirk Bracke verkocht in 16 jaar tijd ongeveer 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In februari 2010 verscheen 'Bo', de verfilming van 'Het engelenhuis'.Dirk Bracke